Zaloguj się
Menu główne

Sałatka z szpinakiem, cieciorką i ziołowym sosem

Sałatka z dzisiejszego postu to moja propozycja na zdrową przekąskę. Kompozycja składników zachęca szczególnie swoimi kolorami. Połączenie szpinaku z pozostałymi elementami wyszło idealne, jak dla mnie dodatek cieciorki był konieczny. Wykończeniem był aromatyczny sos na bazie czosnku niedźwiedziego oraz cząbru. Przepis to autorska kompozycja składników. Polecam i zachęcam do przygotowania, nawet bezmięsne danie może smakować.

Domowe masło orzechowe (masło z orzeszków ziemnych fistaszkowe)

Dziś chciałabym podzielić się z Wami pyszną recepturą na domowe masło orzechowe. Aby uzyskać pyszne i kremowe należy wyłącznie zakupić orzeszki ziemne, w kilka minut otrzymamy naturalne pozbawione wszelkich ulepszaczy i dodatków. Masło możemy zajadać z ulubionym pieczywem bądź też wykorzystać je do przygotowania sosu orzechowego. Czas przygotowania to zaledwie kilka minut. Polecam.

Sałatka z soczewicą, szpinakiem, łososiem oraz czubricą zieloną

Lubię dania i przekąski, które są kolorowe i samym widokiem wzbudzają nasze zainteresowanie pobudzając apetyt. Sałatka powstała spontanicznie po przeglądzie lodówki. Moja autorska wersja to połączenie warzyw z wędzonym łososiem oraz gotowaną na parze soczewicą. Sałatka jest bardzo smaczna i 'zabija' nawet największy głód. Możemy zjeść jej sporo bez wyrzutów, że właśnie przed chwilą spożyliśmy ogromną porcję kalorii. Całość oprószyłam czubricą zieloną. Polecam.

Sałatka z pęczaku, śledzia, pomidora oraz młodych liści szpinaku

Sałatka z dzisiejszego postu powstała bardzo spontanicznie. Główny składnik to pęczak, który posiada najwięcej wartości odżywczych spośród kasz jęczmiennych. Eksperymentalnie dodałam śledzia wcześniej wymoczonego w wodzie, który nadał trafiony smak sałatce. Pozostałe składniki to pomidor jako duże źródło witaminy C oraz świeże liście szpinaku bogate w potas, żelazo oraz kwas foliowy. Cztery składniki sałatki, które szczególnie przypadły mi do gustu kiedy nie mam czasu na przygotowanie czegoś do jedzenia, a dodatkowo coś co będzie niezbyt kaloryczne, a bardziej odżywcze. Może i Wam przypadnie do gustu? Zapraszam do zapoznania się z moją autorską recepturą.

Pizzeriniki - ślimaczki z ciasta francuskiego (przekąska na ciepło i zimno)

Pizzerinki to awaryjna przekąska odpowiednia na każdą okazję, doskonale smakuje na ciepło jak i na zimno. Przygotowanie nie jest skomplikowane, nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Jedyne co należy zrobić to skomponować odpowiednio składniki. Ślimaczki z ciasta francuskiego możemy połączyć z warzywami czy z mięsem - tutaj mamy dużą dowolność. Polecam i zapraszam!

Facebook