Menu główne

Keczup z dyni (domowe przetwory)

Dziś zawitał do mnie już sezon dyniowy. Postanowiłam przygotować kolejną porcję przepysznego Keczupu z dyni, jest bardzo smaczny i aromatyczny, swoim smakiem nie porównuje się do innych sosów. W tym roku przygotowałam potrójną porcję, stąd też takie ilości składników. Połączenie pomarańczowej dyni z czerwoną papryką i cebulą smakuje niebywale, szczególnie kiedy dodamy aromatyczne zioła. Sos po przygotowaniu jest gęsty, wyczuwalne są grudki warzyw - nie miksuję ich na papkę. Zachęcam po przetestowania tej receptury, naprawdę warto.

Przecier pomidorowy do słoików na zimę (domowe przetwory)

W sezonie pomidorowym warto przygotować domowy przecier pomidorowy do słoików na zimę, szczególnie jeżeli mamy pomidory w domowym ogródku. Tak przygotowany przecier jest idealny do zupy, do wszelkich sosów czy po prostu do picia. Poniżej przedstawiam recepturę bez podania konkretnych ilości składników, dostosujcie przygotowanie do posiadanej gramatury warzyw.

Fasolka szparagowa w słoikach na zimę (domowe przetwory)

Pod koniec sezonu na fasolkę szparagową wykorzystuję poniższy przepis. Sałatka przygotowana wg tej receptury jest smaczna i zawsze pod ręką kiedy nie mamy pomysłu na obiad. Smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Często dodaję tylko makaron oraz świeże liście szpinaku dzięki czemu w ekspresowym tempie mamy obiad. Zachęcam.

Ogórki małosolne - pierwsze kiszenie

Sezon ogórkowy wkrótce nabierze większego tempa. Obecnie możemy zakupić świeże ogórki w warzywniaku. Postanowiłam nie czekać zbyt długo i już skosztować pierwszych ogórków małosolnych. Ogórki lekko podkiszone doskonale smakują z pieczywem czy też jako dodatek do obiadu czy kolacji. Z pewnością wśród Was znajdzie się wielu fanów pierwszych małosolnych ogórków. Serdecznie polecam!

Domowy keczup z cukinii

Cukinia to warzywo, z którego możemy przygotować wiele smakołyków: zarówno coś na słodko jak i wytrwanie. Dziś prezentuję Wam mój debiut w kuchni czyli domowy keczup z cukini. Od tego momentu nie kupujemy sklepowych keczupów, domowo przygotowany nadaje się do wszelkich dodatków: z mięsem lub też służy jako sos na pizzę. Jeżeli macie jeszcze cukinię z domowych ogródków to zachęcam go jego przygotowania. Kiedy spojrzałam na listę składników od razu wiedziałam, że będzie smakował. Przygotowałam od razu potrójną porcję. Zachęcam wszystkich.

Facebook