Menu główne

Szczaw polny w słoikach (szczaw solony pasteryzowany na zimę)

W tym roku cierpimy na nadmiar szczawiu polnego wokół naszego nowo wybudowanego domu. Postanowiłam go odpowiednio spożytkować - a mianowicie zrobić zapas szczawiu do domowej spiżarni, w sam raz na zimę. Pasteryzowane liście są doskonałym dodatkiem do zupy szczawiowej, którą uwielbiamy. Oczywiście nie należy przesadzić z ilością jego spożycia. Dobór ilości składników dobieramy do własnych możliwości, mi udało się już przygotować 7 słoiczków. Zapraszam i polecam.

Zupa krem z cieciorki i pomidorów

Dzięki miłej niespodziance firmy Bonduelle mogłam przygotować niebywale dobry obiadek. Pyszna i aromatyczna zupa krem z dodatkiem pomidorów oraz cieciorki. Dopełnieniem dania stał się rozmaryn, który nadał zupie specyficznego smaku. Recepturę postanowiłam zmienić na swoje potrzeby. Zupa szybko zniknęła z garnka, smakowała nawet naszemu 2 letniemu synkowi Tosiowi. Zapraszam!

 

Pikantna zupa z kukurydzy

Czasami chciałabym 'odejść' od tradycji. Studiując wiele publikacji, natknęłam się na intrygujący przepis: Zupa z kukurydzy. Zupa jest bardzo rozgrzewająca. Dla osób, które nie przepadają za ostrością papryczki chili, polecam zmniejszyć jej ilości. Przepis postanowiłam odrobinę zmienić, m.in. poprzez dodanie ryżu. Polecam szczególnie dla tych, którzy lubią odkrywać nowe smaki.

Bułgarska zupa z dyni

Sezon dyniowy nadal trwa. Nadmiar zakupionej dyni postanowiłam tym razem wykorzystać do zupy. Początkowo sceptycznie podchodziłam do jej przygotowania, ale efekt był znakomity. Smak zupy do dziś jest dla mnie nie do opisania, dopełnieniem jest śmietana oraz wiórki sera żółtego. Polecam i zapraszam!

Zupa serowa

Ser nadaje charakter potrawie. Tym razem zdecydowałam się na dodanie go do zupy. Zupę oczywiście podajemy z makaronem, chcecie poznać jej smak? Zapraszam do wspólnego gotowania!

Facebook