Menu główne

Czekoladowe muffinki z cukinią, które mogą uzależnić

Muffiny z poniższego przepisu są niebywale smaczne. Dodatek czekolady sprawia, że smakują jeszcze lepiej, dzięki cukinii są bardzo wilgotne i miękkie. W sezonie cukiniowym warto skorzystać z tej receptury, nie pożałujecie. Jedyna wada: szybko znikają po upieczeniu, więc warto upiec od razu podwójną porcję. Przepis zapisuję do mojego zeszytu. Polecam.

Kakaowy deser chia z owocami i orzechami włoskimi

Przy piątku warto pomyśleć o dobrym deserze. Dobry deser musi być nie tylko smaczny, ale równie zdrowy. Dzisiejsza propozycja to połączenie mleka z nasionami chia oraz kakao. Całość została wzbogacona o świeże owoce, które nadzą słokość.  Na wierzch dokładamy orzechy włoskie jako źródło wielnascyonych kwasów tłuszczowych. Zapraszam.

Jogurtowiec bez pieczenia na jogurcie greckim z owocami i galaretką

Nadeszła kolejna fala upałów, w takich momentach nikt z nas nie myśli o włączeniu piekarnika. Polecam przygotować bardzo prosty w przygotowaniu deser bez pieczenia na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem świeżych owoców zalanych ulubionym smakiem galaretki. Ciasto znika bardzo szybko, następnym razem będę musiała przygotować podwójną porcję. Uwielbiam takie receptury. Wypróbujcie.

Jogurtowo-kakaowy deser z chia oraz bananami

Dzisiejsza receptura to sposób na wykorzystanie nadmiaru bananów, sporo posiadam ich w domowym zamrażalniku. Przed samym przygotowaniem deseru wystarczy wcześniej wyciągnąć je z chłodziarki i połączyć z pozostałymi składnikami. Deser jest bardzo odżywczy, banany to skarbnica wielu składników mineralnych oraz witamin,  kakao poprawi nam samopoczucie i dostarczy przeciwutleniacze. Z kolei nasiona chia - szałwia hiszpańska posiada więcej wapnia niż samo mleko. Owoce w deserze są urozmaiceniem. Polecam.

Krucha szarlotka z kratką (jabłecznik z kratką na kruchym cieście)

Dzisiejsza propozycja to przepyszna krucha szarlotka z kratką pachnąca cynamonem oraz kardamonem. Do przygotowania użyłam domowy mus jabłkowy z większymi kawałkami owoców, dzięki temu  ciasto przygotowałam w ekspresowym tempie. Ciasto zachowuje długo świeżość i jest bardzo smaczne. Jeżeli nie macie w spiżarni gotowego musu możecie przygotować świeży mus tak jak autorka przepisu. Zachęcam i zapraszam do pieczenia razem z nami.

Facebook