Menu główne

Muffiny z czerwoną porzeczką (babeczki z świeżymi owocami)

W ostatnim czasie zostałam obdarowana świeżymi owocami czerwonej porzeczki. Nie mogłam przejść obok tego przepisu obojętnie i od razu zabrałam się za przygotowanie pysznych muffinek z czerwoną porzeczką. Babeczki są szybkie w przygotowaniu o smaku lekko kwaskowatym, dlatego autorka zaleca dodanie lukru dla zachowania równowagi między słodkim a kwaśnym smakiem. Z podanego przepisu można przygotować ciasto w formie keksowej lub zrobić tak jak ja i mieć przepyszne muffinki. Zapraszam!

Ciasto Kilimandżaro (puszysty biszkopt,jabłka, krem i polewa czekoladowa)

Ciasto zostało upieczone eksperymentalnie, najbardziej zainteresowała mnie nazwa. Po upieczeniu i skosztowaniu okazało się, że jest to jedne najlepszych ciast jakie do tej pory mogłam spróbować. Połączenie kakaowego biszkoptu z masą jabłkową oraz kremem, całość wykończona przepyszną polewą na bazie czekolady mlecznej oraz gorzkiej. Na sam koniec postanowiłam dodać orzechy włoskie. Przepis wpisuję na stałe do naszego przepiśnika. Polecam i zachęcam.

Blok czekoladowy z amarantusem ekspandowanym (z poppingiem)

Blok czekoladowy to jedna z wielu wspomnień naszego dzieciństwa. Pyszne połączenie mleka w proszku i kakao zostało wzbogacone o dodatek bezglutenowego produktu zwanego Amarantus ekspandowany, całość po schłodzeniu bardzo nam smakowała. Oczywiście amarantus możecie użyć jako dodatek do innych posiłków, warto wypróbować i przekonać się do jego smaku. Serdecznie zachęcam i polecam.

Tort Tiramisu - biszkopt kawowy z mascarpone i śmietaną

Mój pierwszy Tort Tiramisu uznaję za udany. Delikatny biszkopt przełożony masą śmietany oraz mascarpone. Dopełnieniem stały się nasączone kawą blaty posmarowane dżemem z czarnej porzeczki. Wszystko idealnie komponowało się w smaku. Tort udekorowany świeżymi owocami. Z pewnością przygotuję go nie raz. Receptura warta zapisania. Tort jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu, polecam i zachęcam.

Biszkopt kawowy idealny do tortów (biszkopt z prawdziwą kawą)

Biszkopt na tort kawowy, który po upieczeniu jest bardzo delikatny i puszysty. Ciasto po upieczeniu wykorzystałam do przygotowania Tortu Tiramisu, można oczywiście użyć do innego kremu np. kawowego. Tort piekłam tradycyjnie, choć autorka poleca z użyciem termoobiegu - wybór należy do Was. Po upieczeniu i tak otrzymacie biszkopt pachnący cudownie kawą.

Facebook