Menu główne

Domowe kopytka w sosie śmietanowym i rukolą

Do przygotowania tego dania użyłam zalegające w lodówce ziemniaki z poprzedniego dnia. To właśnie z nich przygotowałam kopytka. W ogródku gości u nas rukola, która znakomicie komponowała się z sosem śmietanowym. Oryginalny przepis postanowiłam zmodyfikować na swoje potrzeby. Danie polecam szczególnie dla zabieganych. Od teraz zagości w naszej kuchni na zawsze!  

Domowe placki ziemniaczane

Zastanawiasz się po raz kolejny co by tu przygotować na obiad? Brak Ci pomysłów? Zapraszam dziś na "Złocistego Placka Ziemniaczanego". Znane i lubiane danie. Przygotowanie placków zajmuje jednak dłuższą chwilę, ale liczy się efekt końcowy. Placki ziemniaczane podawane są na słodko i na ostro. Przygotujcie swoje placki wg własnego ulubionego sposobu, czy to z cukrem czy to ze śmietaną, a może z ostrym sosem gulaszowym? Wybór oczywiście jak zwykle należy do Was. Zapraszam!

Pierogi z zieloną soczewicą

Pierogi – kto za nimi nie przepada. Czy to ruskie czy z kapustą i grzybami, na słodko – nadziewamy tym co lubimy. Ja tym razem proponuję Wam nietypowe nadzienie. Jest to nadzienie z zielonej soczewicy i boczku. Początkowo sceptycznie podchodziłam do tego, owszem soczewicę uwielbiam, ale jakoś nie pasowało mi to do pierogów. Doszły mnie słuchy, że mój obecny mąż (wtedy narzeczony) uwielbia je – wówczas nic mnie nie powstrzymało od próby zrobienia takich pierożków. Wiecie co? Udało mi się, dziś uwielbia je cała rodzina. Smak farszu jest nie do określenia, więc pobawcie się w zgadywankę, czekam na Wasze opinie :)

Facebook