Menu główne

Pampuchy - kluski na parze, parowańce (przepis III)

Pampuchy to kluski na parze nazywane przez wielu również parowańcami. Podstawą do przygotowania są świeże drożdże połączone z mąką oraz pozostałymi składnikami. Kluski na parze są uwielbiane przez wiele osób, jedyne co może przerażać to wyrobienie odpowiedniego ciasta, czas oczekiwania na wyrośnięcie i czas parowania ich. Wg mnie nie ma czego się obawiać, wystarczy się przekonać. Jest to mój trzeci wypróbowany przepis, obecnie ten używam w mojej kuchni. Pampuchy smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, z wytrawnymi dodatkami jak sos pieczeniowy czy na słodko. Serdecznie polecam.

Podstawowe ciasto na pierogi - ciasto pierogowe

Dzisiejszy post jest szczególnie dedykowany miłośnikom pierogów.  Ciasto z tej receptury jest świetne i elastyczne. Podczas gotowania nie rozkleja się, wręcz idealne kiedy chcemy nasze pierogi podsmażyć. Recepturę otrzymałam od pewnej osoby z grupy kulinarnej. Postanowiłam podzielić się z  Wami i zachęcam do wypróbowania. Wkrótce zamierzam wypróbować inne receptury.

Pieczone ziemniaki w marynacie z hyzopu i cząbrem

Pieczone ziemniaki to doskonały dodatek do obiadu lub kolacji. Dzisiejsze danie zostało wzbogacone o dodatek zioła hyzopu, które dodało nutki ostrości i wyrazistości smakowej - polecam. Drugim dodatkiem stał się cząber, który nadał naszemu daniu niezwykle intensywny smak i aromat.  Marynata to moja autorska kompozycja przypraw, z której skorzystam następnym razem. Serdecznie polecam wszystkim, szczególnie osobom, które nie boją się nowinek w kuchni. 

Kopytka domowe - ciasto kopytkowe

Dzisiejszy wpis to doskonały pomysł na wykorzystanie nadmiaru ziemniaków z poprzedniego dnia. Kopytka komponują się doskonale z wieloma dodatkami,  zarówno z sosem mięsnym czy też ze śmietaną pod odsmażeniu na maśle. Danie jest szybkie w wykonaniu, na każdą kieszeń, nie należy posiadać wielkich zdolności kulinarnych, a przede wszystkim zaspokoi głód wielu domowników. Niżej znajdziecie moją propozycję na kopytka.

Pampuchy - kluski na parze - parowańce przepis II

Koleny post dedykowany kluskom na parze. Udana receptura i bułeczki - parowańce pozostają wyjątkowo świeże. Dzisiejsza wersja jest na słodko z dodatkiem sosu owocowego z jagód. Zdjęcie niestety po raz kolejny było wykonane w warunkach niesprzyjających, ale zapewniam Was receptura jest doskonała. Zachęcam wszystkich do skorzystania z tego przepisu.

Facebook