Zaloguj się
Menu główne

Chleb do żurku (wielkanocny chlebek do żurku)

Święta Wielkanocne już za kilka dni. Powoli warto przygotować już zestawienie potraw i innych świątecznych smakołyków, które zagoszczą na naszych stołach. Dzisiejszy post to przedstawienie receptury na chlebowe miseczki do żurku czy też barszczu białego , który z pewnością zagości na wielu stołach. Chlebki po upieczeniu są niebywale smaczne, wilgotne, a co najważniejsze nie przemakają nawet przy kolejnej dokładce. Pyszny wierzch pieczywa jest chrupki i oprószony otrębami owsianymi. Zachęcam!

Rogaliki śniadaniowe mleczno–maślane oprószone białym sezamem i makiem (rogaliki, które można jeść bez końca)

Dzisiejszy post rozpoczyna współpracę blogerską z firmą Piątnica, która posiada szeroką gamę produktów godnych wykorzystania w domowej kuchni. Po otrzymaniu przesyłki od razu postanowiłam przygotować coś smacznego z produktem Piątnica. Wybór padł na przepyszne mleczno-maślane rogaliki, które oprószyłam białym sezamem. Jak wiemy sezam ma wiele właściwości wzmacniające i stabilizujące siły obronne organizmu. Teraz można zjeść smacznie i zdrowo, polecam!

Najlepsze bułki pszenne oprószone makiem - domowe bułeczki pszenne dla każdego

Z czystym sumieniem mogę nazwać je idealne, pyszne i niebywale proste do wykonania. Doskonale smakują tuż po upieczeniu jak również następnego dnia przechowane w woreczku foliowym. Bułeczki świetnie komponują się z wytrawnymi dodatkami jak również na słodko z ulubioną konfiturą. Recepturę przetestowałam wielokrotnie i polecam je przygotować. Od dziś nie ma obaw, że zabrakło Wam pieczywa w domu, bułeczki są idealną propozycją na śniadanie czy kolację. Zapraszam do lektury!

Domowy chleb pszenny ze słonecznikiem

Domowe pieczywo najlepsze na świecie. Przygotowanie takich chlebków nie wymaga dużego nakładu pracy oraz sił. Po upieczeniu smakuje świetnie, w szczególności skórka upieczona z ziarnami słonecznika. Przepis otrzymałam, można go modyfikować dodając inne składniki polepszającego jego smak. Testowałam wiele przepisów, poprzednio odnosiłam jedynie porażki, a tutaj spotkała mnie miła niespodzianka. Dla nas wersja ze słonecznikiem jest ok, z porcji przygotujemy sporą ilość i wystarczy dla wszystkich. Zapraszam do domowej piekarni. 

Chlebek z Watykanu - Chlebek Szczęścia

Podczas odwiedzin u rodziców otrzymałam słoik z zakwasem na ciasto z takim przepisem: 

"Aby chleb szczęścia się udał należy przestrzegać zasad: nie lubi metalu, należy mieszać plastikową lub drewnianą łyżką przechowywać w temperaturze pokojowej, przykryć lnianą ścierką p plastikowej lub szklanej misce".

Chlebek przypominał bardziej ciasto jak pieczywo. Wypiek bardzo nam smakował, choć początkowo podeszłam do jego upieczenia bardzo scepytcznie. Ostatecznie efekt na plus: smaczny, wilgotny i z nadzieją, że przyniesie nam szczęście ;-) 

Facebook