Menu główne

Makowiec na kruchym cieście - prosta, szybka receptura.

Pewnego dnia obdarowano mnie sporą ilością puszek gotowej masy makowej. Zupełnie nie wiedziałam co mam z niej przygotować. Rogaliki rogalikami, ale szukałam receptury na dobre ciasto z dodatkiem masy makowej. Zbytnio nie miałam czasu na przygotowanie własnej. Poniżej znajdziecie doskonały przepis na szybki i smaczny makowiec na kruchym cieście. W recepturę odrobinę zmieniłam pomijając kilka elementów. Dla mnie dodatek lukru nie był konieczny, ciasto samo w sobie było wystarczająco słodkie. Zapraszam.

Domowe rogaliki drożdżowe z konfiturą

Rogaliki przygotowane z ciasta drożdżowego od dawna za mną 'chodziły'. W końcu zdecydowałam się je przygotować. Postanowiłam poszperać w sieci w celu odszukania dobrej receptury, chciałam koniecznie przetestować inny jak dotąd przepis. Dziś mogę podzielić się z Wami nowym przepisem godnym polecenia. Wnętrze rogalików może wypełnić ulubiona konfitura lub owoc np. drylowana wiśnia. Recepturę zapisuję w moim zeszycie. Z podanej porcji otrzymamy sporą ilość rogalików. Zapraszam!

Sernik na zimno na twarogu - to jakby środek lata zimą

Sernik na zimno z dodatkiem twarogu i kremówki to jakby lato w środku zimy. Do przygotowania sernika użyłam mrożonych owoców z domowego ogródka w połączeniu z galaretką truskawkową. Receptura jak dla mnie pierwsza klasa. Sernik jest delikatny w smaku, ser jest wyczuwalny i nie za słodki - taki właśnie miał być. Wielką zaletą przepisu jest jego prostota i szybkość wykonania. W oczekiwaniu na nadchodzące lato polecam przygotować ten deser, dla tych Małych i dla Dużych.

Staropolski piernik dojrzewający - część II (pieczenie, przekładanie i dekorowanie)

Dzisiejszy post jest nieco spóźniony. Niestety wcześniej nie miałam możliwości by zaprezentować Wam nasz piernik staropolski. Efekt przerósł mnie i samo ciasto piernikowe wyrosło wysokie, czyżby od serca? Jestem zadowolona z mojego wypieku, piernik wspaniały i godny polecenia. Ciasto wyszło wyjątkowo smaczne i bardzo kruche. Wszyscy, którzy nie zdążyli w 2014 zapraszam do pieczenia w roku 2015. Przepis zapisany w moim zeszycie.

Skórka z mandarynki w lukrze - domowa receptura, idealna do ciast i deserów

Święta Bożego Narodzenia tuż tuż. Uwielbiam zapach piernika roznoszący się w naszym domu. Postanowiłam przygotować domową skórkę z cytrusów w lukrze, tym razem z mandarynki. Przeważnie w sieci możemy spotkać się z skórką z pomarańczy, ja jednak chciałabym zaprezentować Wam mój sposób na przygotowanie skórki z mandarynki w lukrze. Serdecznie polecam, jeszcze macie czas by przygotować ją domowym sposobem, zamiennie można użyć oczywiście pomarańczy i dozować ilość cukru i wody wedle potrzeby. Skórka jest przepyszna, miękka wprost idealnie do naszych wypieków i innych deserów.

Facebook