Zaloguj się
Menu główne

Domowe gofry - przepis podstawowy III

Gofry to doskonały pomysł na pyszne śniadanie lub podwieczorek. Doskonale komponują się z owocami oraz dodatkiem bitej śmietany. Dzisiejszy przepis jest godny zapisania i przetestowania. Gofry pochodzące z tej receptury są chrupiące i bardzo smaczne. Polecam!

Mocno chrupiące ciasteczka owsiane

Dzisiejszy post prezentuje przepysznie chrupiące ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych. Ciastka można przygotować w sam raz, kiedy pojawią się u nas niespodziewani goście. Są proste w wykonaniu, recepturę zmieniłam odrobinę na swoje potrzeby. Początkowo sceptycznie podchodziłam do ich przygotowania, ale ostatecznie byłam bardzo miło zaskoczona. Dzieciaki zajadały się, zresztą ja też. Zapraszam.

Donaty (Donuts) amerykańskie - pączki z dziurką

Dziś dzień Pączkowego Szaleństwa zwany Tłustym Czwartkiem. Tradycyjnych pączków nie przygotowałam, ale mam dla Was propozycję w postaci amerykańskich donatów. Receptura jest prosta i szybka w wykonaniu. Ciasto po upieczeniu jest smaczne i sprężyste. Po wystudzeniu nie lukrowałam donatów ani ich nie ozdabiałam - czasu zabrało, a sam cukier puder stał się ich dopełnieniem. Zapraszam wszystkich.

Mini faworki z piekarnika na mące krupczatce

Tłusty Czwartek to dzień pieczenia i zajadania się pączkami lub faworkami/chrustami. Z okazji tego dnia postanowiłam przygotować tym razem wersję mniej kaloryczną, bardziej odchudzoną. Ciasto smakuje inaczej, jest kruche i mało słodkie -  dla nas w sam raz i dla tych, którzy niestety muszą liczyć się z ilością spożywanych kalorii. Recepturę postanowiłam przygotować eksperymentalnie.  Zapraszam!

Ciasto z kaszy manny z wiśnią i galaretką - ciasto grysikowe bez pieczenia

Kasza manna to jeden z najstarszych produktów spożywczych. Tym razem postanowiłam użyć jej do przygotowania deseru z dodatkiem owoców z domowej spiżarni oraz galaretką. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, nie wymaga włączenia nawet piekarnika. Proporcje składników postanowiłam zwiększyć o połowę, dzięki czemu otrzymaliśmy wyższe ciasto z przepyszną masę grysikową. Serdecznie polecam!

Facebook