Menu główne

Kopiec Kreta na dużą blachę (ciasto czekoladowe z masą śmietanową i bananami)

Kopiec kreta to ciasto znane przede wszystkim w formie okrągłej z dodatkiem masy śmietanowej, bananów oraz ciasta czekoladowego. Na blogu znajdziecie wersję w typowe tortownicy, dziś chciałabym przedstawić Wam recepturę na dużą prostokątną blaszkę. Z poniższego przepisu uzyskacie dużo większą porcję ciasta, dzięki czemu dłużej można cieszyć się jego smakiem. Zachęcam i polecam, bo jest naprawdę pyszne.

Rogaliki drożdżowe z jabłkami i cynamonem na suchych drożdżach

Pyszne, mięciutkie ciasto drożdżowe z jabłkiem oprószone cynamonem z nutką kardamonu to dzisiejszy słodki post w sam raz na popołudniową przekąskę. Przepis nie należy do trudnych receptur. Rogaliki przygotowałam od razu z podwójnej porcji, u nas zawsze znikają w szybkim tempie. Jako nadzienie użyliśmy jabłka, spokojnie możecie dobrać wnętrze rogalików do swoich upodobań. Serdecznie zapraszam i zachęcam.

Dwukolorowe ciasto bananowe (ciasto z mrożonych bananów)

Od dłuższego czasu w zamrażalniku zalegały mi spore ilości bananów, były już zbyt dojrzałe i nikt nie chciał już ich zjeść. Nie lubię wyrzucać jedzenia, dlatego szukałam dobrej receptury na ich wykorzystanie. Bardziej myślałam o koktajlu niż o cieście. Pewnego dnia trafiłam na pyszną recepturę łączącą ciasto czekoladowe z masą ciasta bananowego. Postanowiłam zaryzykować i wykorzystać moje zapasy zamrożonych bananów. Ciasto jest bardzo aromatyczne, wilgotne i mogłabym rzec idealne dla miłośników czekolady. Jedynym minusem jest to, że znika bardzo szybko.  Z wielką przyjemnością zachęcam do przetestowania tej receptury.

Mocno czekoladowe gofry z dodatkiem owoców

Dziś chciałabym zaprosić Was na małą słodką przekąskę w postaci gofrów czekoladowych. Gofry przygotowane z tej receptury są mega czekoladowe, nie za słodkie. Doskonale komponują się z owocami oraz z innymi słodkimi dodatkami. Są chrupiące i naprawdę godne do przygotowania. Na blogu znajdziecie jeszcze inne receptury. Zapraszam.

Domowy Kopiec Kreta (przepis II)

Kopiec Kreta do słynne i jedne z ulubionych słodkich przekąsek składające się z ciasta czekoladowego w połączeniu z masą z bitej śmietany oraz bananami. Kiedy nie macie pomysłu na przygotowanie czegoś słodkiego do kawy czy herbaty, polecam przygotować to ciasto. Wystarczy upiec blat ciasta czekoladowego, odpowiednio go wydrążyć, wyłożyć banany i masę śmietanową z kawałkami czekolady. Na sam koniec uformować całość na wzór kopca kreta i  oprószyć wierzch ciasta okruszkami czekoladowymi. To już druga wersja receptury na moim blogu. Polecam.

Facebook